chi-running

Ken je van die mensen die hardlopen op blote voeten of van die minimalistische schoentjes? Ondanks dat ik dat altijd een beetje gek vond, heb ik stiekem ook wel bewondering voor deze mensen. Want ondanks dat het me tot nu toe nooit voldoende heeft getriggert om het zelf te gaan proberen, wist ik wel dat deze techniek zorgde voor een lager risico op blessures. Ikzelf ben best wel blessure gevoelig. Ik heb zelfs al enkele keren mijn droom van het lopen van een halve marathon moeten opschuiven omdat ik steeds weer geblesseerd raakte. Nou zou je kunnen zeggen dat ik misschien geen lichaam heb voor lange afstanden, maar waarom niet eens iets proberen waarmee het misschien wel lukt? Door Runnersworld Haarlem werd ik uitgenodigd voor een clinic Chirunning, een techniek die door veel barefoot runners wordt toegepast. Die uitnodiging nam ik natuurlijk graag aan!

Zo recht als een plank

Dus daar stond ik, afgelopen maandag, een paar test Saucony hardloopschoenen aan mijn voeten, klaar om een nieuwe hardlooptechniek te gaan leren. De Saucony schoenen hebben een flexibele schoen en zijn extreem licht, waardoor ze geschikt zijn voor het Chirunning. Leuk om eens te proberen dus en beter dan rennen op mijn blote voeten. Dat gaat me nog net een stapje te ver 😉 

Voor we echt gingen rennen kregen we een uitgebreide uitleg over het principe van Chirunning. Absoluut niet onbelangrijk, want bij Chirunning draait allemaal om de juiste houding. Je moet zo recht als een plank staan en schrikbarend genoeg staan wij allemaal niet zo recht als we denken dat we staan. Misschien heeft het iets te maken met al die uren die we per week achter onze computers doorbrengen. De grote test werd uitgevoerd door je maatje op je schouders te laten duwen. Had je de nijging om je heupen naar voren te klappen, dan stond je niet recht. Na oefenen en aardig wat schouder duwen, waren we klaar voor de volgende stap: hoe nu te lopen als je kaarsrecht staat?

Je loopt vanzelf

Dat kaarsrecht staan voelt heel vreemd als je je bedankt dat je in beweging moet gaan komen. Als ik namelijk op mijn eigen manier zou gaan rennen nu, dan zou ik mijn houding weer volledig krom trekken en landen op mijn hiel. Want ja, ik ben een absolute hiellander. Iets wat volgens het principe van Chirunning zorgt voor extreme schokken op gewrichten en rug. Nou kan ik me daar best een voorstelling bij maken en dat zou ook best kunnen verklaren waarom ik zo nu en dan een ontsteking heb in mijn onderrug. Het zou best overbelasting kunnen zijn. Maar hé, ik ben geen dokter he… dus het gaat bij mij ook echt niet verder dan dat ik me prima voor zou kunnen stellen dat het allemaal met elkaar te maken heeft.

Maar als je dus zo recht staat, dan kom je in beweging door jezelf als het ware naar voren te laten vallen. Ga maar eens kaarsrecht staan (bekken naar voren kantelen, voeten op heupbreedte, schouders boven je heupen) en laat iemand op je schouders duwen om te checken of je echt recht staat. Als je dan zo staat en je verplaatst je gewicht naar voren, dan gaan je voeten vanzelf naar voren. Je hoeft eigenlijk geen moeite meer te doen om je benen op te tillen en te verplaatsen. Je loopt vanzelf! Je landt dan op je middenvoet, waardoor de schokken op je gewrichten niet zo heftig zijn en je dus minder snel blessures oploopt. En daarbij heb je ook nog eens een super houding.

Zo eenvoudig is dat niet

Als ik het zo opschrijf, klinkt het bijna eenvoudig, maar dat is het zeer zeker niet. Bij mij lukte het namelijk een pas of 4 om dit vast te houden, en daarna verval je toch weer heel snel in je eigen oude en vertrouwde hardloopgewoontes. Om volledig volgens de Chirunning principes te kunnen lopen moet je dus vooral heel veel oefenen en heel consequent trainen. Ik begrijp helemaal waarom er speciale workshops zijn om het te leren. Dit is niet iets wat je binnen een uurtje onder de knie hebt.

Toch vond ik het wel erg leuk en interessant. Ik heb nu een prachtig boek thuis liggen over Chirunning, dat ik tijdens mijn vakantie eens rustig ga doorlezen. Komende tijd ga ik dan eens oefenen en kijken of het me ligt en bevalt. Wie weet ga ik zelfs ooit nog eens een langere workshop volgen. Maar veel mensen schijnen het ook te leren via Youtube. Het enige nadeel is dan natuurlijk dat je niemand hebt die je erop kan wijzen als je het niet helemaal goed doet. Voor nu kan ik in ieder geval een beetje experimenteren. Wie weet wat voor nieuwe technieken ik ontwikkel. Ik moet eerlijk zeggen dat het idee van blessurevrij hardlopen me wel heeft gemotiveerd om er iets mee te gaan doen!

Heb jij ervaring met Chirunning? Laat me dan zeker weten wat jouw ervaring ermee is!