Ongeveer een jaar geleden ging in aan de slag met het boek De Voedselzandloper en sinds dien kan ik me geen beter ontbijtje meer indenken dan een goede kom havermout. Het voedt enorm, is mega gezond en je kunt er eindeloos mee afwisselen. Althans, dat roep ik altijd. Want echt heel veel afwisselen is er bij mij zelf niet bij. Ik maak iedere dag hetzelfde lekkere havermout receptje voor mezelf klaar en maak mezelf wijs dat dit nooit gaat vervelen. Maar als ik al die lekkere plaatjes op Instagram voorbij zie komen, van gezonde havermout eters, dan kan ik het toch niet laten om ook wat meer te experimenteren.
Waar blijft de tijd?
Een tijdje terug, toen ik nog hoofdzakelijk vanuit huis werkte, wilde ik nog wel eens speciale havermout recepten uitproberen. Nu ik dagelijks bijna elf uur van huis ben, heb ik weinig puf over om in de avonden nog uren te kokkerellen. Een gezonde maaltijd bereiden lukt vaak nog net, maar het moet absoluut niet te ingewikkeld worden met extra hapjes voorbereiden voor overdag. Sowieso zijn mijn avonden vaak aan het begin van de week allemaal volgepland. Er moet namelijk gerend worden, gehockeyd en dan wil natuurlijk ook nog wel eens sociaal doen. Mijn weken vliegen voorbij. Voor mijn gevoel was het twee maanden terug nog januari… Maar inmiddels staat juli toch echt op het programma. Waar blijft de tijd?
Voorheen was ik daar dus wel dol op, nieuwe recepten uitproberen. Waarschijnlijk omdat ik toen een paar uur per dag meer te besteden had dan nu. Toen maakte ik cupcakes, mueslirepen, pannenkoeken, koekjes, je kunt het zo gek niet verzinnen. De basis was altijd havermout. Oh how I loved my healthy lifestyle!
Healthy lifestyle
Het is niet zo dat ik nu niet meer gezond leef… integendeel, Ik denk dat ik nog redelijk meekom in de healthy lifestyle die zo’n enorme hit is op het moment. Het enige verschil met een aantal maanden geleden is, dat ik steeds gemakkelijker wordt in het smokkelen. Steeds vaker eet ik lekker koekjes (meervoud ja!) overdag of een pasta ‘s avonds. Nou kunnen de meeste mensen dat wel hebben, maar ik dus niet. Ik merk het direct aan mijn buikvetjes. En dus dub ik al een tijdje over hoe ik mijn routine weer kan aanscherpen. Het antwoord is volgens mij heel simpel… zorgen dat ik mijn interesse in gezonde voeding weer hervind, dan komt de afkeer van suiker vanzelf weer terug. Tijd voor wat afwisseling in mijn ontbijtjes en snacks dus! Deze week zou ik mij weer storten in de ontdekkingsreis van de havermout recepten.
Wat is het toch een heerlijk product. Ik heb van alles geprobeerd. van gebakken havermout tot banaan-pindakaas-kaneel muffins. Nog niet eens zo’n mislukt project was het. Het meest belangrijke is in ieder geval dat ik nog meer simpele receptjes heb ontdekt om mijn eigen saaie ontbijt regelmatig af te wisselen. De recepten deel ik komende tijd met jullie op de site natuurlijk. Er gaat namelijk niets boven een lekker havermout ontbijt.
Overnight oats
Mijn favoriet is het aller simpelste recept ever. Overnight oats. In de avond zet ik het klaar in de koelkast zodat ik het de volgende ochtend kan opwarmen in de magnetron. Het is oprecht veel lekkerder dan vers gemaakte havermoutpap in de ochtend. Dit komt doordat de smaken van het kaneel en de honing er een hele nacht in hebben kunnen trekken. Het resultaat is een appeltaart achtige smaak, die ik aanvul met allerlei vruchten. Ook de structuur is anders. Iedere ochtend is het weer een feestje! Ben je benieuwd? Hieronder staat het recept!
– 2 eetlepels chiazaad (wellen in een laagje water)
– 6 eetlepels havermout
– 1 eetlepel kaneel
– 1 eetlepel honing
– 1 handje gojibessen
– 1 handje blauwe bessen
– 5 aardbeien
– gekookt water (of melk/amandelmelk)
Wel de chiazaad tien minuten in een laagje water. Schep daarna de havermout, honing, kaneel en gojibessen door elkaar en giet er kokend water (of melk) overheen. Er mag best een soort van soepje ontstaan, want de havermout sluprt het water allemaal op. Goed roeren en dan de nacht in de koelkast zetten. De volgende ochtend de havermout even goed doorroeren en opwarmen in de magnetron en de verste vruchten er doorheen scheppen. Ik vind aardbeien en blauwe bessen erg lekker, maar je kunt natuurlijk alle vruchten er doorheen doen die je wilt. Smakelijk eten!
Sharing is caring:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
Related posts
Over Esther
Esther schrijft blogs over moederschap, gezond eten, sporten en weer zichzelf worden na de bevalling van haar zoontje in 2018. Haar doel voor 2019? Back in shape komen en haar oude niveau op sportgebied weer bereiken.