Ken je van die hongerige momenten op de dag? Zo tussen je ontbijt en de lunch en in de middag rond een uurtje of vier? Ik heb dan altijd een korrende maag én moet dan ook echt wel iets eten. Liefst wel iets gezonds natuurlijk, want het blijft geen feest. 😉 Die dertigers kilo’s zijn eraf en moeten er wel daadwerkelijk af blijven! Ik ben dus weer op zoek gegaan naar een snack voor tussendoor. Eentje die makkelijk mee te nemen is en waarvoor ik op het moment van consumptie niet veel moeite hoef te doen. Voorheen bleef ik altijd ver weg van de tussendoortjes die je moet bakken, maar sinds mijn kookcursus heb ik op dat gebied wat meer zelfvertrouwen gekregen. Ik en iets bakken ging in het verleden niet zo goed namelijk….
Nu dus wel en ik maakte een gezonde cake met courgette en abrikozen klaar. Het klinkt als een gekke combinatie, maar het is dus echt heel lekker. Niet te zoet, maar nog wel met veel smaak. Groot voordeel is trouwens dat het een recept is zonder melk en toegevoegde suiker. Je zou het ook nog eens glutenvrij kunnen maken door het tarwemeel te vervangen voor amandel- en/of boekweitmeel. Ik heb de cake overigens in veertien plakken kunnen snijden.
Wat heb je nodig?
- 250 gram volkoren tarwemeel
- Een courgette
- Een citroen
- 100 gram gedroogde abrikozen
- Scheutje vanille-extract
- Een zakje baksoda van Dr. Oetker
- Vier eetlepels maple syrup
- Drie eetlepels olijfolie
- Mespunt zout
Hoe maak je de gezonde cake?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Boen de citroen schoon en rasp de schil eraf. Rasp alleen het gele gedeelte eraf, het witte is te bitter. Pers de citroen uit en zet apart. Hak de courgette in stukken en laat de keukenmachine het fijnere snij- en hakwerk op zich nemen. Voeg wanneer de courgette al aardig fijn is gehakt, een scheutje (op gevoel) vanille-extract toe en voeg ook het meel, de maple cyrup, olie en het zout toe. Meng alles tot een samenhangend geheel. Doe het beslag in een kom en strooi de baking soda over het beslag heen. Giet het citroensap er overheen. De baking soda gaat nu bruisen. Laat dit even staan totdat het niet meer bruist.
Snijd ondertussen de abrikozen in kleine stukjes. Om te voorkomen dat de stukjes aan elkaar gaan plakken in de cake, roer je er gewoon wat bloem doorheen. Doe de stukjes dus in een kommetje, schep er wat bloem overheen en roer het door elkaar. Voeg nu de abrikozen en het citroenrasp toe aan het beslag. Roer goed door. Giet vervolgens het beslag in een cakevorm en bak de cake in ongeveer 30 minuten af. Prik na het verstrijken van de baktijd even met een satéprikker in de cake om te zien of deze al gaar is. Laat de cake vervolgens afkoelen voordat je de cake aansnijdt.
Voedingswaarde gezonde cake
Wanneer je de cake in veertien plakken snijdt, bevat één plak cake ongeveer 119 calorieën, 16 gram koolhydraten, 3,5 gram vet en 2,7 gram eiwit. Alleraardigst voor een plakje cake of niet?!
Sharing is caring:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
Related posts
Over Marijke
Marijke schrijft blogs over hardlopen, eten en reizen. Ze vliegt het liefst de hele wereld over en gaat geen uitdaging uit de weg. Haar doel voor 2019? Weer 12 medailles in 12 maanden behalen op haar hardloopschoenen.