Vooral niet kijken naar de prijs van producten. Dat is wat we deden voor deze challenge week. Gewoon lekker eten waar we zin in hebben en als dat betekent dat we een stuk kaas nodig hebben met een naam die je niet kunt uitspreken en een prijskaartje van heb ik jou daar, dan is dat helemaal niet erg. Totdat we erachter kwamen dat we bijna dagelijks zo’n 25 euro aan boodschappen uitgaven. En dat was alleen nog maar voor het avondeten… Reken maar uit wat dat ons per week kost en je kunt nagaan dat dit een redelijke aanslag op onze beide portemonnees is. Het was daarom hoogtijd om weer eens de hand op de knip te leggen en ons te houden aan een vooraf gesteld budget voor de boodschappen.
Dat budget hebben we gezet op 80 euro per week waardoor we dus maar 40 euro per persoon in de digitale pot hoefden te leggen. Hmmm… Kunnen wij dat wel? Terug van ruim 150 euro per week naar 80? Only time will tell!
Anders eten door het Personal Body Plan
Doordat ik begonnen ben met het Personal Body Plan zijn er wel een aantal dingen verandert in mijn eetgewoontes. Sinds twee weken ben ik bijvoorbeeld grootverbruiker op het gebied van kwark. Magere Franse kwark, Optimel aardbeien kwark of een andere smaak, ik eet het allemaal op. Soms zelfs een hele bak in één keer! Magere kwark zit, zoals de naam al doet vermoeden, laag in de vetten, maar tegelijkertijd hoog in de hoeveelheid eiwitten. Ideaal als tussendoortje of als lunch aangevuld met noten en zaden op een rustdag.
Weten wat belangrijk is
Over die veranderingen maakte ik mij dus toch een beetje zorgen. Gaan die spullen die ik nu anders eet niet meer kosten? Het antwoord op deze vraag is nee. Je moet gewoon slim boodschappen doen en weten wat je belangrijk vindt. Wij vinden het bijvoorbeeld belangrijk om lekker en goed vlees te eten en dat halen wij het liefst bij de biologische slager. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan, een kilo kip kost bijvoorbeeld 30 euro. Voor ons is de afweging dan heel simpel: we eten liever wat minder vaak maar dan wel altijd goed vlees, dan dat we ons geld uitgeven aan een taai stuk kipfilet. Bij ons komt die met water ingespoten kiloknaller de deur niet meer in, zelfs deze week niet. Daarnaast vinden we het belangrijk dat we alles zelf vers maken, zonder de hulp van allerlei pakjes en middeltjes vol met onnatuurlijke smaakversterkers.
Slim boodschappen doen
Naast dat je dus moet weten wat voor jou belangrijk is, moet je slim boodschappen doen wanneer je aan een budget gebonden zit. Dit kan betekenen dat je kiest voor de XL-verpakkingen of dat je beter let op de kilo- en literprijs. Daarnaast kun je het beste de boodschappen voor een aantal dagen in huis halen. Daarom stonden wij vorige week zondag, gewapend met een boodschappenlijst, in de Lidl. Een goede en goedkope winkel om al je basics in te slaan, zoals bijvoorbeeld pasta of die bakken kwark ;-).
Op de zondagmiddag is het groenten- en fruitaanbod alleen nog al schaars en ik kan dan ook niet zeggen dat ik heel erg onder de indruk was van de kwaliteit van hetgeen dat er nog lag. Toch is het gelukt om voor 40 euro boodschappen te halen waar we de helft van de week mee vooruit konden. De grap is natuurlijk wel dat je voor 40 euro altijd een ramvolle tas hebt bij de Lidl of Aldi en dat wanneer je de overige boodschappen bij de Albert Heijn of Jumbo haalt, je maar drie dingen kunt kopen voor hetzelfde geld… Magisch… Met de basics van de Lidl aangevuld met het fruit van de Albert Heijn en het vlees van de biologische slager, is het ons deze week gewoon gelukt om van 80 euro te eten. Niet gek voor een eerste keer al zeg ik het zelf!
Sharing is caring:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
Related posts
Over Marijke
Marijke schrijft blogs over hardlopen, eten en reizen. Ze vliegt het liefst de hele wereld over en gaat geen uitdaging uit de weg. Haar doel voor 2019? Weer 12 medailles in 12 maanden behalen op haar hardloopschoenen.