Misschien heb je het al wel gezien op mijn Instagram account, maar voor de mensen die het gemist hebben: ik ga wel eens naar de fysiotherapeut voor een sessie dry needling van mijn kuiten om mijn shin splints tegen te gaan. Nu krijg ik alleen vaak de vraag wat het precies is, dus vandaar dit blog. Ik vertel je er graag meer over én heb als bonus ook nog eens bewegend beeld met geluidseffecten van mijn laatste behandeling! Tip: zet je geluid aan om er extra van te genieten. 😉
Prikken met naalden
Dry neelding klinkt enger dan dat het is. Ja, de fysio prikt met een naald in je spier. Dat wel. Het is echter zo’n dunne naald dat je dat hele prikken geeneens voelt. Trust me als ik dit zeg, want ik ben zelf niet heel erg gesteld op naalden… De fysiotherapeut maakt gebruik van acupunctuurnaalden en ‘prikt’ hiermee in je spier om deze zo te laten ontspannen.
Met de naald worden knopen in de spier of triggerpoints aangetikt. Door deze met de naald aan te raken op een speciale manier, komen de afvalstoffen vrij en kan de spier weer ontspannen.
Hoe voelt dat dry neelding nou?
Zoals ik net al zei, voel je die naald helemaal niet. Je mag het ook niet voelen. Soms voel je wel even een branderig gevoel en dit geef je dan aan, want dan zit de fysio net verkeerd of naast het triggerpoint. Vervolgens beweegt de fysiotherapeut de naald op en neer en merk je vanzelf dat je spier in de kramp schiet. Dit is dan weer precies het moment waarop the magic happens en de spier weer ‘losschiet’.
Dat is eventjes dus een naar gevoel, maar echt niet meer dan dat. Je hoort mij dan ook in de video een paar oeh’s en aah’s roepen omdat op dat moment de kramp in mijn spier schiet. Vervelend, maar zeker niet pijnlijk. Voor mij, en ik denk voor vele anderen, is het een ideale manier om sneller van bepaalde klachten, zoals shin splints, af te komen. Met dry neelding kan de fysio namelijk heel diep de spier in komen, wat normaliter niet zou kunnen met bijvoorbeeld een massage.
Stijve Harry
De behandeling kan direct verlichting bieden en heeft voor mij maar één nadeel: je loopt de rest van de dag wat moeilijk. Mijn kuiten worden na de behandeling altijd heel stijf. Wanneer je dan achter je bureau vandaan komt na een uur, ziet dat er soms een beetje gek uit.. Het devies is dan ook om in beweging te blijven en veel water te drinken. Met beweging houd je je spieren soepel en door het water kan je lichaam de afvalstoffen goed afvoeren. Oh en soms heb ik er een blauw plek van, maar ach als dat alles is…
Sharing is caring:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
Related posts
Over Marijke
Marijke schrijft blogs over hardlopen, eten en reizen. Ze vliegt het liefst de hele wereld over en gaat geen uitdaging uit de weg. Haar doel voor 2019? Weer 12 medailles in 12 maanden behalen op haar hardloopschoenen.