kikkererwtensalade met zalm

December is de maand van het goede eten, maar ook de maand waarin veel mensen net iets teveel eten. Wanneer je namelijk omringd wordt door allerlei lekkers is het natuurlijk moeilijk om de verleiding te weerstaan. Daarom deel ik deze week graag een gezond recept met je, dat ook nog eens makkelijk klaar te maken is. Dit recept kwam ik vorige week tegen in de Appie app toen ik een maaltijd zocht die voldeed aan de volgende criteria: gezond, lekker en binnen 20 minuten klaar. Met dit recept heb je in ieder geval binnen no time een rijk gevulde maaltijd voor twee personen op tafel staan die ook nog eens heerlijk smaakt. #omnomnom

De kikkererwtensalade bestaat uit

  • 200 gram winterpeen
  • Een kleine rode ui
  • 300 gram sperziebonen
  • Een schoongeboende citroen
  • 3 eetlepels tahin. Dit product is beter bekend als Sesampasta. Het is een bruinig goedje en ik heb het in de supermarkt kunnen vinden bij de Oosterse/Turkse producten.
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 blik kikkererwten. Deze zijn eveneens te vinden in het Oosters/Turkse schap.
  • 200 gram zalmfilet
  • 40 gram rucola
  • Peper en zout
  • Kokosolie

Zo maken we de kikkererwtensalade met zalm

We beginnen met het schillen van de winterpeen. Snij de peen in plakjes van een halve centimeter. Verhit de kokosolie in een grote wok en bak de peen totdat ‘ie een beetje bruin wordt. In het recept staat dat je de peen vijf minuten moet bakken, maar ik vond de peen toen echt nog te hard. Voeg naar smaak peper en zout toe. Snijd ondertussen de ui in flinterdunne halve ringen en doe ze in een kom met heet water. Laat de ui in het water staan tot gebruik. Door het hete water haal je de ergste scherpheid van de ui, maar blijft de ui wel lekker knapperig.

Maak vervolgens de sperziebonen schoon en halveer ze. Voeg de zelf gedopte boontjes bij de peen in de wok en bak ze ongeveer vijf minuten mee totdat je het idee hebt dat ze minder hard zijn geworden. In het recept stond drie minuten, maar dat vond ik wederom te kort. Rasp de schil van de citroen en pers daarna de vrucht uit. Schil alleen het gele gedeelte van de schil, want het witte gedeelte is vaak wat bitter qua smaak. Meng het citroenrasp, vier eetlepels citroensap, de sesampasta en de yoghurt door elkaar tot een dressing. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe.

Spoel de kikkererwten in een vergiet af en laat ze goed uitlekken. Ik heb ze daarna even kort meegebakken bij de sperziebonen en peen in de wok, maar dit hoeft niet perse. Voeg in ieder geval de kikkererwten, sperziebonen, wortel en dressing in een grote schaal samen en roer door elkaar. Doe hier de rode ui, natuurlijk zonder water, en de rucola bij en schep het nogmaals om. Daarna bak je de zalm zoals je hem zelf graag eet. Ik heb hem kort gebakken aan beide zeiden in de wok, maar je kunt dit ook doen in een grillpan. Smeer de zalm nog wel even in met een beetje olie en kruid het met wat peper en zout.

Als laatst snij je de zalm in stukken en serveer je het met de salade. Eet smakelijk!