Iedereen die Personal Body Plan volgt, kent ‘em wel. De gevreesde foamroller waar je iedere training mee moet beginnen en moet afsluiten. Voordat ik aan mijn eigen PBP begon had ik nog nooit van een foamroller gehoord en was ik al helemaal niet op de hoogte van de voordelen van het hele foam rolling. Tegenwoordig rol ik wat af en heb ik zelfs een foamroller thuis staan. Ik weet er onderhand veel van, maar ik wil altijd graag nieuwe dingen bijleren. Daarom ben ik zaterdag naar een workshop foamrollen geweest en deel ik graag de opgedane kennis!
Spieren en triggerpoints los masseren
Een foamrollersessie is eigenlijk niets anders dan een ordinaire massage waarbij je al rollend in wat ongemakkelijke houdingen op de grond ligt en jezelf masseert. Met een chique term heet dat self-myofascial release. Doordat je over de foamroller heen rolt, creëer je met de roller druk op je spieren en trigger points. De druk zorgt er uiteindelijk voor dat de spanning in de spier afneemt. Net als bij een ‘echte’ massage waarbij de masseur knopen in je spier probeert op te zoeken en eruit probeert te kneden. Daarnaast masseer je de spierlaag en het fascie. Fascie is een bindweefsel dat om de spieren heen ligt. Om je een beeld ervan te geven: de workshopmevrouw vergeleek het fascie met het dunne velletje dat soms nog om een kipfilet heen zit. Het is een dun wittig velletje dat ervoor zorgt dat alles op z’n plek blijft zitten. Het geeft je lichaam vorm als het ware.
Even door de zure appel heen
Door het masseren van je spieren met de foamroller, kun je er als het ware voor zorgen dat ze wat losser in hun jasje komen te zitten. Je krijgt zodoende meer mobiliteit, flexibiliteit en de kans op blessures neemt af. Alleen maar positieve effecten! Maarrrr… Voordat je die effecten hebt bereikt, moet je wel even door een zure appel heen bijten. Het is eerder een pijnlijke appel, want heel prettig en relaxt voelt het foamrollen in eerste instantie niet. Het is zeg maar net zo relaxt als een massage op Bali waarbij dat kleine mevrouwtje toch wel heel erg krachtige handen blijkt te hebben… Je moet alleen echt even door die pijn heen. Hoe vaker je rolt, hoe minder pijn het gaat doen omdat de spieren losser worden.
Ik gebruik de foamroller voornamelijk voor het masseren van mijn onderlichaam. De kuiten, hamstrings, billen en de dijbenen rol ik maar al te graag. Het rollen geeft verlichting na een training en zorgt ervoor dat ik sneller herstel. Spierpijn verdwijnt oprecht eerder wanneer ik heb gerold! Op de website van de Women’s Health staan vijf duidelijke oefeningen die je met de foamroller zou kunnen doen. Lekker rollen!
Sharing is caring:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
Related posts
Over Marijke
Marijke schrijft blogs over hardlopen, eten en reizen. Ze vliegt het liefst de hele wereld over en gaat geen uitdaging uit de weg. Haar doel voor 2019? Weer 12 medailles in 12 maanden behalen op haar hardloopschoenen.