slaapyoga

Ontspannen voor het slapengaan zodat je lekker rustig inslaapt en vervolgens ook doorslaapt. Het lijkt voor mij een kunst en laat mij de kunst van het ontspannen nou net niet helemaal onder de knie hebben. Hoe dan vraag je jezelf af? Je gaat toch gewoon liggen en ontspant? Tja, soms neemt je brein een loopje met je en lig je vervolgens de hele nacht wakker. Niet oké en daarom ben ik er de afgelopen weken druk mee bezig geweest dit ‘probleem’ op te lossen met slaapyoga.

Met een zenuwachtig gevoel in bed

Mijn niet-in-kunnen-slapen-of-door-kunnen-slapen-probleem heb ik al een tijd en geloof mij, ik heb alle registers reeds opengetrokken in het zoeken naar een oplossing. Ik wil namelijk niet de rest van mijn leven minimaal twee keer per week een nacht wakker liggen. Warme douche net voor het slapen gaan, geen televisie meer kijken ‘s avonds, wegblijven van die smartphone, mezelf insmeren met lavendel, mindfulness, aan de andere kant van het bed liggen, magnesium tabletten, stoppen met het coachen van mensen naast een fulltime baan, mezelf laten voorlezen door mijn vriend, een boek lezen, valeriaan en melatonine. Ik heb het allemaal geprobeerd en nog lig ik met een zenuwachtig gevoel in bed. Het werd op een gegeven moment zo erg dat ik zelfs bij de gedachte aan het naar bed gaan, al zenuwachtig werd. This looks me not so good. Ik begeef me in een vicieuze cirkel waar ik heel graag uit wil raken.

Daar ik nog steeds op zoek was naar de oplossing, maar wel wilde slapen, heb ik temazepam van de huisarts voorgeschreven gekregen. Het is nogmaals niet de oplossing, maar jeetje! Weet je hoe fijn het is om gewoon weer in te kunnen slapen nadat je wekenlang meerdere dagen in de week ‘s nachts hebt wakker gelegen? Dat ik sommige nachten alsnog om vier uur wakker werd, nam ik op de koop toe! Nu moest ik alleen nog een structurele oplossing vinden en toen kwam ik in de Women’s Health een review over het boekje Slaapyoga tegen.

Yoga Nidra: een bewuste diepe slaap

De auteurs van het boek hebben de traditionele Oosterse methode Yoga Nidra, dat staat voor bewuste diepe slaap, gemoderniseerd tot een korte en toegankelijke versie. Yoga Nidra is een liggende begeleidde meditatie waarbij je je bevindt in een ‘lucide slaap’ wat onder de diepst mogelijke vormen van ontspanning valt, terwijl je nog steeds bij bewustzijn bent. Slaapyoga is volgens de auteurs als een powernap waarbij je wakker blijft en waardoor je spanningen in je lichaam en brein kunt loslaten. Je wordt tijdens de geleidde meditatie (er zit gelukkig een cd bij het boek) door verschillende stadia van ontspanning geleidt. Hierdoor begeef je je tussen waken en halfslaap. Tijdens de meditatie wordt je geest afgeleid, want het hoeft slechts te luisteren naar wat de stem op het cdtje zegt. Daarnaast lig je tijdens de beoefening van slaapyoga volledig stil om spanningen in je lichaam los te kunnen laten. Zelfs even krabben aan je neus is er niet bij! Klinkt als een opgave, maar die tien tot veertien minuten dat de meditatie duurt, zijn zo voorbij!

Slaapyoga in de praktijk

Ik heb slaapyoga nu twee weken uitgeprobeerd en merk dat ik er steeds beter in wordt. Oefening baart kunst kunnen we wel zo stellen, want tijdens de eerste paar sessies werd ik er tijdens de sessies niet echt relaxter van. Wel voelde ik mij na een sessie meer ontspannen en (tromgeroffel) heb ik doorgeslapen met als hoogtepunt gisteravond. Gisteravond merkte ik dat ik tijdens de sessie meer ontspannen was en ben ik niet lang daarna als een blok in slaap gevallen. Ik slaapyoga trouwens soms ook in de ochtend om zo ontspannen de dag te beginnen. Het enige dat ik nu nog lastig vind aan het hele slaapyoga gebeuren is het nemen van de tijd. Ook al duurt het maar tien tot veertien minuten, die tijd moet je jezelf wel gunnen…