Drie weken vakantie plus de december feestmaand staan gelijk aan een overdaad van eten en drinken. Ik denk dat ik mijn buikje vanaf 21 november, de dag dat ik op vakantie ging, tot het begin van deze 52Challenge week wel honderd keer rond heb gegeten en gedronken. Dat zijn dus zes weken van, eigenlijk, continu bunkeren. In Indonesië heb ik geen seconde opgelet op wat ik at en dat eetpatroon heb ik hier vrolijk doorgezet. Gelukkig ben ik gezegend met een goede en snelle spijsvertering, maar ik begon toch wel verschil te merken. Voordat ik op vakantie ging had ik namelijk nog buikspieren…. Om in de termen van de Telfort-man te spreken ben ik van een blokjesbuik naar een blokbuik gegaan. Niet goed!
Ik moet daarom weer even terug naar de basis. Gewoon terug naar mijn normale eetpatroon van drie vaste maaltijden op een dag met twee tussendoortjes. I’m going back to basic!
Geen streng dieet
Het doel van deze week was dan ook niet om heel streng te balansen of vast te houden aan één of ander dieetregime. In het fenomeen dieet geloof ik trouwens toch niet, want dat is een tijdelijke oplossing. Het pakt niet het probleem van de slechte eetgewoonten aan, dat is een kwestie van jezelf nieuwe gewoonten aanleren. In deze 52Challenge week was het in ieder geval niet de bedoeling om als lunch twee Bossche bollen naar binnen te schuiven, friet met twee snacks te bestellen of om bijna iedere dag wel een alcoholische versnapering tot me te nemen. Niets van dat alles.
Geniet met mate
Gezondigd is er deze week echter wel. Op mijn werk was er namelijk een borrel en een borrel komt natuurlijk met hapjes. Wanneer mijn ogen de blokjes belegen kaas en de plakjes Spaanse Fuet worst registreren, lijkt het bijna wel of er een knop in m’n hoofd omgaat. De stop-alles-in-je-mond-en-het-liefst-alles-tegelijk-functie maakt overuren op zo’n moment. Ik heb mezelf gelukkig redelijk op tijd een halt weten toe te roepen waardoor de schade beperkt is gebleven, maar normaliter verander ik in een uitgehongerd monster. Geniet met mate? Niets voor mij! Heel jammer eigenlijk, want op zo’n moment ben je er helemaal niet bewust van wat er in je mond verdwijnt. Smaak, structuur of hoeveelheid. Het gaat volledig langs je heen.
Voor de rest van de week ging ik overigens bijzonder goed. Ik heb weer netjes ontbeten, geluncht met twee sneetjes speltbrood en tussendoor zat ik aan de rijstwafels en het fruit. Al het avondeten is zelf gekookt en smaakte natuurlijk heerlijk! Met direct resultaat, op vrijdagochtend was er bijna een kilo af.
Het eetpatroon om zeep
In het weekend help ik alleen al het goede dat ik gedurende de week heb gedaan qua eten weer finaal om zeep. Regelmatig eten schiet er dan bij in en de vier oliebollen die ik bij m’n ouders voorgeschoteld kreeg, hielpen niet erg mee. Daarnaast zijn er bij het avondeten op vrijdag en zaterdag verschillende glazen rode wijn gesneuveld en zaterdagavond heb ik tijdens een potje poolen een aantal fluitjes gedronken. Het was bij elkaar niet veel, maar het heeft natuurlijk niet echt een positief effect op je gewicht. De kilo die ik er voor vrijdag bijna af had, zat er na het weekend gewoon weer aan hoor!
Nu doe ik het hele gezond eten niet om af te vallen, ik voel me bij een ‘gezond’ eetpatroon daadwerkelijk beter. Daarom is het extra opmerkelijk dat ik er in het weekend de noodzaak niet van in schijn te zien. Ik ben dan weliswaar niet aan het bunkeren, er is nog zeker genoeg ruimte voor verbetering. Genieten met mate dus!
Sharing is caring:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
Related posts
Over Marijke
Marijke schrijft blogs over hardlopen, eten en reizen. Ze vliegt het liefst de hele wereld over en gaat geen uitdaging uit de weg. Haar doel voor 2019? Weer 12 medailles in 12 maanden behalen op haar hardloopschoenen.