hardloopwedstrijd

Zondag lopen Esther en ik de Zevenheuvelenloop en daar heb ik natuurlijk onwijs veel zin in! Vorig jaar liep ik de loop voor de eerste keer en ik was toen best een beetje zenuwachtig. Zeven heuvelen, dat is niet niks! Daar kun je in het platte Utrecht niet echt voor trainen… Naast rennen kun je echter nog meer doen qua voorbereiding en de laatste week is hierin erg belangrijk. Daarom heb ik een aantal tips voor je, zodat je lekker relaxt aan de start van je hardloopwedstrijd kunt verschijnen.

Maak geen kilometers in de laatste week

Om je benen en je lichaam te sparen doe je er verstandig aan om je laatste lange duurloop een week van te voren te doen. In de week zelf kun je best even een blokje omgaan, maar dit zou je eigenlijk niet vol gas moeten doen. Loop gewoon een klein stuk van drie kilometer in een voor jou makkelijke pace. Tijdens de race gaan we knallen!

Lees alle informatie rustig door

Wanneer je jouw startnummer in de brievenbus krijgt, zit daar vaak een boekje of brief bij met handige informatie. Het kan ook zijn dat je dit per digitale post hebt gekregen. Nu zijn wij natuurlijk een koppig volk dat liever de Ikea-gebruikshandleiding overslaat en eerst zelf aan de slag gaat, maar die brief of het boekje zijn echt wel handig. Lees ze daarom door, want zo kom je erachter waar je jouw tas kunt achterlaten en waar de wc’s staan. Pre-race essentials!

Blijf bij het oude vertrouwde

Ontbijt jij altijd met een bak yoghurt, wat fruit en muesli? Blijf dat op de dag van de loop dan ook doen en ga niet ineens quinoa, eieren met spek of havermout naar binnen schuiven. Je lichaam kun je namelijk niet voor de gek houden en zal je zeker laten weten dat het er niet mee eens is. Niet tof.

Trek daarnaast ook niet ineens een heel nieuw hardlooppak aan, maar blijf bij je kloffie waar je altijd in traint. Dat nieuwe t-shirt kan ineens schuren of een broek zakt af. Niets is zo vervelend om daar die kilometers mee af te moeten leggen! Ga in ieder geval nooit of te nimmer of gloednieuwe schoenen de race tegemoet. Dat is vragen om problemen, want die moet je echt eerst inlopen.

Drink veel water en eet gezond

Zorg ervoor dat je in de week voor de loop alvast werkt aan je hydratatie. Helemaal wanneer je een uur of langer loopt. Zo heeft je lichaam al essentieel vocht in zich en kan dit eventueel worden aangevuld met het water dat je onderweg krijgt. Loop je minder dan een uur, dan is drinken onderweg niet echt nodig. Je lichaam kan dit best op de opgebouwde vochtreserves doen.

Laat daarnaast de alcohol staan, die bewaren we wel voor na de race ;-), en eet gezond. Loop je tien kilometer of meer? Eet dan gedurende de week of in ieder geval de avond van te voren, wat meer koolhydraten in de vorm van volkoren pasta. Op de dag zelf neem je jouw vertrouwde ontbijt en maximaal twee uur van te voren eet je nog een kleine snack, zoals een banaan of krentenbol. Ik hou mezelf altijd strikt aan deze twee uursgrens, want anders krijg ik tijdens de race nare steken in mijn zij.

Heb heel veel plezier!

Ja, je gaat het bij tijd en wijlen moeilijk hebben, want je bent bezig een sportprestatie. Vergeet echter niet om je heen te kijken en te genieten van het moment! De Zevenheuvelenroute is bijvoorbeeld een onwijs mooie route en er staan echt honderden mensen langs de weg om jou aan te moedigen. Dus heb heel veel plezier en geniet ervan!